FRAKCIONOVANÝ KOKOSOVÝ OLEJ

Naspäť25. 02. 2020 Články
Viete, aký je rozdiel medzi klasickým kokosovým olejom a jeho frakcionovanou verziou?
Môžete obe varianty rovnako používať či nahrádzať vo Vašich formuláciách?

Kokosový olej sa stal neodmysliteľnou súčasťou nielen kozmetického, ale aj potravinárskeho sveta. Má množstvo plusov, obsah živín a správny pomer mastných kyselín, ktoré sú perfektnou voľbou pre krásne a zdravé vlasy a pokožku.

Zdal sa doslova bezkonkurenčnou zložkou kozmetiky. A predsa sa našlo niečo, čo ho môže tromfnúť. Je to jeho brat – frakcionovaná verzia kokosového oleja.

Čo je to vlastne ten frakcionovaný kokosový olej?

Vyrába sa zo štandardného kokosového oleja procesom, ktorý sa nazýva frakcionácia. Jedná sa o to, že procesom parnej destilácie a hydrolýzy sa z oleja odstránia mastné kyseliny s dlhým reťazcom, ako je kyselina laurová C12 a ostávajú iba mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom – kyselina kaprinová C10 a kyselina kaprylová C8. Jedná sa vlastne o proces zahrievania a chladenia, pričom kyseliny s dlhším reťazcom sú v procese chladenia skôr chladné a teda sa prirodzene oddeľujú. V istom okamihu sa oddelia úplne a frakcionácia je hotová. Netreba sa obávať, že by týmto procesom kokosový olej stratil schopnosť hydratovať, pretože zvyšné reťazce kyseliny karpinovej a kaprylovej vykazujú výrazné hydratačné účinky.

Kokosový frakcionovaný olej sa niekedy nazýva aj MCT olej – je to skratka pre medium-chain triglyceride, čo je práve základom tohto oleja, pretože po procese frakcionácie zostávajú v oleji obsiahnuté práve mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom.

Aké sú výhody a benefity kokosového frakcionovaného oleja?

KONZISTENCIA
V prvom rade je to jeho konzistencia, ktorá ho oproti klasickému „kokosáču“ predurčuje byť nosným olejom do Vašich formulácií. Olej totiž môžete dať aj do chladničky, svoju konzistenciu nezmení – nevytvrdne. Pracuje sa s ním teda oveľa jednoduchšie.

HYDRATÁCIA
Ako sme už spomenuli, v oleji ostávajú práve tie mastné kyseliny, ktoré sú zodpovedné za extra zvlhčujúce schopnosti oleja, takže ho môžete používať priamo na telo, alebo aj do svojich formulácií zameraných na hydratáciu pokožky. Je vyborný len tak po sprche, alebo aj v lete po slnení, Vašu pokožku zanechá hladkú a žiarivú.

MASÁŽE
Frakcionovaný olej nie je potrebné zahrievať a môžete ho hneď aplikovať – jeho konzistencia zabezpečí hladký a kĺzavý pohyb, pričom umožňuje pridať aj esenciálny olej.

ĎALŠIE POUŽITIE
- frakcionovaný kokosový olej pracuje ako výborný odličovač
- tým, že má vysokú hydratačnú schopnosť, je skvelým prostriedkom na hydratáciu extrémne suchých častí tela, napríklad popraskané päty
- práve vďaka svojej konzistencii je oveľa jednoduchšie použiť na výživu vlasov práve frakcionovaný olej – umožňuje rovnomernú aplikáciu oleja od koreňov až po špičky vlasov a zabezpečuje tak úplné pokrytie a hydratáciu
- olej je výbornou voľbou aj ako prostriedok hydratácie po holení – upokojuje pokožku minimalizuje výskyt červených škvrniek



No nie je perfektný? ;-)
Už ste vyskúšali frakcionovaný kokosový olej?
Podeľte sa s nami o Vaše skúsenosti!

Článok pre Vás pripravila

Martina Oboňová 



Akékoľvek Vaše postrehy a návrhy nám píšte na marketing@handymade.sk.

Zdroje:
https://www.annmariegianni.com/fractionated-coconut-oil/
Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.