Výroba domáceho krému

Naspäť12. 12. 2019 Návody
Pokračujeme s našou workshopovou tvorbou

Ako sme včera avizovali, popíšeme si bližšie postup na výrobu tuhšieho krému na suchú pokožku a ľahkého krému na tvár pre pleť 25+.

Ešte predtým pár teoretických informácií:

* Formuláciu na výrobu krému a vlastne akéhokoľvek kozmetického produktu je dobré mať uvedenú v percentách. Je to ako s pečením, tiež je potrebné dodržať presné množstvá. Potom si z neho ľahko vypočítate násobky alebo zlomkové množstvá.

* Formulácia na výrobu krému sa zväčša skladá z niekoľkých fáz:
- fáza A zvykne byť olejovou fázou – obsahuje zložky rozpustné v oleji
- fáza B je tým pádom vodnou fázou – obsahuje zložky rozpustné vo vode
- fáza C obsahuje zložky, ktoré sú prídavnými látkami a vyššia teplota zmesi nespôsobuje znehodnotenie výživných vlastností zložiek
- v receptoch sa môže vyskytnúť aj fáza D – to sú zložky, ktoré sú citlivé na vyššiu teplotu, to znamená, že by mohli stratiť svoje výživné vlastnosti, a preto sa pridávajú, až keď má zmes približne pod 40 ̊C, prípadne je dobré vedieť citlivé teplotné hranice zložiek, ktoré použijete a primiešať ich až po dosiahnutí tejto hranice
- pokiaľ fázy C a D vytvárajú suchú zmes, neľakajte sa, že máte zlý recept a odoberte si pokojne menšie množstvo glycerínu alebo hydrolátu z vodnej fázy a zabezpečíte tak homogénnu hmotu oboch fáz – do emulzie je najlepšie pridávať tekuté alebo gélovité skupenstvá, inak Vám hrozí, že v kréme aj napriek dobrému mixéru ostanú hrudky


Na obrázku pripravená fáza C

* Vo formulácii môžete skombinovať aj niekoľko emulgátorov, prípadne pridať tzv. ko-emulgátory (takými sú najmä čisto prírodné emulgátory, ako sú včelí vosk, lanolín, sójový či slnečnicový lecitín, ktoré samé o sebe nie sú dostatočne silné, aby dostatočne zemulgovali zmes, ale zase sú veľmi výživné a zabezpečia výbornú finálnu hutnosť krému).
Ako môžete vidieť, v našom recepte sme použili dokonca 4 druhy emulgátorov – lanolín, včelí vosk, Olivem1000 a cetyl alkohol.


Pri tvorbe nášho repectu sme sa inšpirovali receptom Bári Lomovej.

Keď už máte všetko navážené, postup je jednoduchý:
Jednotlivé fázy sa miešajú každá separátne a pridávajú sa postupne.



Fáza A sa zmieša s fázou B, prebehne proces intenzívneho šľahania metličkou (presvedčili sme sa, že dobrý švih ruky je potrebný na vytvorenie kvalitnej emulzie :-) emulgátor to všetko nespraví sám, takže pokojne použite kuchynský mixér). Tento proces môže prebiehať aj v chladnom vodnom kúpeli, čím urýchlite vytvorenie emulzie a tuhnutie krému.



Keď sa vám vytvorí správna konzistencia, pridáva sa fáza C, ktorú je potrebné tiež dôkladne vymiešať.



A krém je hotový :-)
Zmes naplníme do kelímkov, necháme odstáť a môžeme aplikovať.





Vyrobenie krému na tvár už bola pohodička :-)



V podstate sme na základe ďalšej formulácie zopakovali rovnaký proces a tu je výsledok.



Ak máte chuť vyrobiť si krémy doma, všetky suroviny nájdete na našom eshope.

Máte aj vy svoj obľúbený recept na výrobu krému? Podeľte sa oň aj s Vašou tvorbou na marketing@handymade.sk a my Vás za to odmeníme.
Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.