Tvorivý apríl v Handymade pokračuje zľavou -10% na všetko suroviny na tvorbu kozmetiky.

O/W alebo W/O?

Naspäť27. 11. 2019 Články
Či už sa venujete výrobe kozmetiky alebo nie, určite Vám je známy základný fyzikálny fakt, a to, že olej/tuk a voda sa nedajú zmiešať. V kozmetickom svete však tieto dve zložky potrebujeme mať pokope a na to nám slúžia emulgátory.

Keď sa olej a voda pridaním emulgátora zmiešajú, vytvoria dva typy emulzí:

- olej vo vodeO/W (Oil in Water)
- voda v olejiW/O (Water in Oil)


Zdroj: https://www.pharmamad.com/

Vodná fáza môže byť voda alebo akákoľvek hydrofilná kvapalina (napríklad hydrolát, kvetinová voda) a olejová fáza zas môže pozostávať z lipofilnej látky alebo zmesi viacerých (napríklad oleje, mastné estery alebo mastné alkoholy). Zároveň platí, že v oboch typoch je vodná fáza v pomere 60-80%.

Aký je medzi nimi rozdiel?
Kedy je lepšie použiť O/W a kedy W/O emulziu?
Poďme si tieto dva typy bližšie charakterizovať.

Emulzia typu olej vo vode O/W

V tejto emulzii sa olej disperguje vo vodnej fáze. Používajú sa najmä v kozmetických produktoch so zvlhčujúcim účinkom (tieto emulzie sa ľahko rozotierajú, sú ľahšie, pretože vodná fáza je vonkajšou fázou). Zároveň sa používajú do oplachovacích produktov, pretože sa ľahko vymývajú. Čo sa týka použitia emulgátora, vyžadujú použitie viacerých emulgátorov.
Emulzie O/W sú viac náchylné na mikrobiologickú aktivitu, preto je potrebné ich správne konzervovať.
Emulzia O/W vykazuje elektrickú vodivosť.
Tieto emulzie môžete zahusťovať (zvyšovať viskozitu) pridaním prírodných zahusťovadiel, ako je xantánová guma, konjakový prášok, karagénan a pod.

Emulzia typu voda v oleji W/O

V tejto emulzii sa kvapky vody rozptýlia v oleji. Tieto emulzie sa používajú v produktoch určených na suchú a citlivú pokožku, ale taktiež v produktoch sa starostlivosť pokožky počas zimného obdobia (môžu byť mastné, ťažšie, pretože olejová fáza je vonkajšou fázou). Najčastejšie sa používajú v krémoch, opaľovacích krémoch a vačšine make-upov (pretože W/O emulzie sú vode odolné, niektoré dokonca úplne odolné voči vode). Výroba emulzie W/O je náročnejšia než výroba emulzií O/W. Pri tvorbe tejto emulzie Vám postačí jeden emulgátor, no vhodných emulgátorov je obmedzené množstvo.
Keďže v emulzii W/O je vlastne vodná fáza skrytá v olejovej, konzervujú sa ľahšie a sú menej náchylné na mikrobiologickú kontamináciu (konzervantom a konzervovaniu produktov sa budeme bližšie venovať).
Emulzia W/O nevykazuje vodivosť.
Na viskozitu emulzií W/O nemajú zahusťovadlá žiaden vplyv. Viskozitu zvýšite použitím voskov.