ZÁKLADNÉ SUROVINY

VOSKY

 

Vosky nie sú len súčasťou sviečok, ale majú aj široké uplatnenie v kozmetike, kde plnia mnohé funkcie. Zistite viac o vlastnostiach voskov, ich použití v rôznych druhoch kozmetiky a ich výhodách a nevýhodách.

 

Vosk žltej farby v priehľadnej miske na bielom pozadí.

Zdroj: Adobe Stock

 

ČO SÚ VOSKY?

 

Vosky sa zaraďujú medzi nepolárne látky podobne ako oleje, maslá či všeobecne tuky, vďaka čomu sú vosky rozpustné v olejoch a pridávajú sa do olejovej fázy výrobkov. Jedná sa o estery mastných kyselín s vyššími alkoholmi. Pre vosky je typický vysoký bod topenia, obvykle nad 50 °C. Aj vďaka tomu sú pri izbovej teplote v tuhom stave, čo využijete nielen pri výrobe sviečok, ale aj kozmetiky.

 

Vosky pre kozmetické použitie, či na výrobu sviečok, sa dodávajú vo forme granúl, peliet alebo nastrúhané. Charakteristickou vlastnosťou, ktorú vykazujú vosky, je aj ich nerozpustnosť vo vode. Takisto vosky, podobne ako tuky, môžu byť rastlinné, živočíšneho alebo syntetického pôvodu.

 

RASTLINNÉ VOSKY

 

Už z názvu vyplýva, že tento druh voskov sa získava z rastlinných zdrojov, preto sú rastlinné vosky alternatívou k známejším živočíšnych voskom vo vegánskej kozmetike.

 

Kandelinový vosk

 

Vlastnosťami veľmi blízky včeliemu vosku je práve kandelinový vosk, ktorý tak predstavuje alternatívu pre výrobu vegánskej kozmetiky.
Je charakteristický oranžovožltou farbou, bod topenia je okolo 66 - 71 °C, preto je častou prísadou pri výrobe balzamov na pery alebo rúžov, pretože takýmto výrobkom dodáva pevnosť a tvrdosť.

 

Karnaubský vosk

 

Zástupcom výrazne sfarbených žltých rastlinných voskov je aj karnaubský vosk, ktorého vlastnosti sú tiež blízke včeliemu vosku. Má vysoký bod topenia, približne 86 °C, vďaka čomu dodáva výrobkom pevnosť a tvrdosť. Patrí medzi vosky, ktoré nevytvárajú lepivý pocit na pokožke, čo oceníte najmä v balzamoch a rúžoch. Po použití zanecháva vlasy lesklé, preto sa pridáva aj do šampónov a kondicionérov. Pri výrobe domácej maskary pomáha dodávať objem.

 

HYDROGENOVANÉ RASTLINNÉ VOSKY

 

Jojobový, mandľový či kokosový vosk sa radia medzi vosky získané hydrogenáciou, tj. násobné väzby v tekutom oleji sa nasýtia vodíkom
a premenia na jednoduché, čím sa získa pevný vosk. Rovnakým postupom je získavaný aj tuhý margarín používaný pri pečení.

 

Jojobový vosk

 

Jojobový vosk sa získava hydrogenáciou jojobového oleja, vďaka čomu získa pevnú konzistenciu. Tento vosk predstavuje skvelú alternatívu ku včeliemu vosku. Možno ho použiť nielen na výrobu sviečok, ale aj ako zahusťovadlo do kozmetiky, zachováva si väčšinu obsahových látok z jojobového oleja.

 

Mandľový vosk

 

Ďalším zástupcom hydrogenovaných voskov je mandľový vosk. Opäť sa využíva ako náhrada včelieho vosku, avšak mandľový vosk patrí medzi mäkšie vosky, preto ho oceníte skôr v balzamoch na pery určených na nanášanie prstami. Radí sa medzi vosky pre citlivú aj zrelú pleť, má rovnaké uplatnenie ako väčšina voskov – od použitia vo sviečkach po široké spektrum kozmetiky.

 

Ryžový vosk

 

Možnosťou ako zakomponovať rastlinné vosky do kozmetiky je využiť ryžový vosk. Získava sa z ryžových otrúb, v kozmetike ho využijete
ako zahusťovadlo, nezanecháva lepivý pocit na pokožke. Zároveň je náhradou karnaubského alebo kandelinového vosku v kozmetike. Svoje uplatnenie má aj vo vlasovej kozmetike, pretože vyhladzuje povrch vlasov.

 

Repkový vosk

 

Medzi vosky, ktoré využijete nielen pri výrobe sviečok, ale aj kozmetiky, sa radí repkový vosk. Získava sa hydrogenáciou repkového oleja. Repkový vosk využijete pri výrobe balzamov či krémov, ale nájde svoje uplatnenie aj pri výrobe sviečok. Repkový vosk sa však radí medzi prídavné vosky, preto sa pri výrobe sviečok nepoužíva samostatný, pridáva sa do 50 %.

 

Kokosový vosk

 

Aj benefity kokosového oleja môžete využívať v podobe vosku. Kokosový vosk sa radí medzi rastlinné vosky získavané hydrogenáciou.
Oproti nehydrogenovaným voskom je o niečo mäkší. Aj preto je skvelý na použitie do kozmetických produktov, riaseniek, rúžov a podobne. Využijete ho ako prídavný vosk aj pri výrobe sviečok, samostatný nemá potrebné vlastnosti, do zmesi na výrobu sviečok je vhodné pridať niektoré tvrdšie vosky pre zlepšenie pevnosti sviečok.

 

RASTLINNÉ VOSKY URČENÉ NA VÝROBU SVIEČOK

 

Spomínané rastlinné a živočíšne vosky (až na lanolín) je možné využiť v kozmetike aj pri výrobe sviečok. Existuje však ešte kategória rastlinných voskov, ktoré sú špeciálne pripravené na výrobu sviečok a nepoužívajú sa v kozmetike. Zoznámte sa s niekoľkými najbežnejšími zástupcami.

 

Sójový vosk, Golden Wax 464

 

Zo sójových bôbov je získavaný sójový vosk s označením Golden Wax 464. Tento druh sójového vosku využijete pri výrobe pevných
a lesklých sviečok
. Má dobrú priľnavosť ku sklu, nesteká a má dlhú dobu horenia. Prestavuje tak prírodnejšiu alternatívu k syntetickým voskom, ako sú parafíny. Teplota topenia je 45-49 °C.

 

Sójový vosk, C-3 NatureWax

 

Alternatívou pre sójový vosk Golden Wax je práve NatureWax C-3. Opäť sa radí medzi vosky rastlinného pôvodu vhodné na výrobu kontajnerových sviečok. Teplota topenia je oproti Golden Wax o niečo vyššia, konkrétne 51-54 °C.

 

Sójový/kokosový vosk, NatureWax C-6

 

Vosky na výrobu sviečok sa nevyskytujú len samostatné, ale často ako zmesi, vďaka čomu sa kombinujú vlastnosti rôznych voskov. Týmto prípadom je aj sójový/kokosový vosk NatureWax C-6. Takisto ho využijete na výrobu kontajnerových sviečok, má dobrú priľnavosť ku sklu.

 

Golden Wax 494, na vonné vosky

 

Už z názvu vyplýva, že Golden Wax 494 využijete predovšetkým pri výrobe vonných voskov. Jedná sa taktiež o sójový vosk, ktorý bol však špeciálne navrhnutý tak, aby do seba dobre prijal aromatické látky a pri zahrievaní ich zas dobre uvoľňoval. Golden Wax 494 sa radí medzi vosky určené do aromalámp, dobre sa vyberá zo silikónových foriem. Keďže vosk obsahuje aditíva, nie je vhodný na výrobu sviečok – sviečka nebude správne horieť.

 

Repkový a kokosový vosk, zmes

 

Medzi zmesové vosky, ktoré sú už vopred namiešané na priame použitie do sviečok sa radí aj zmesový vosk – repkový a kokosový. Kombinácia rastlinných voskov získaných hydrogenáciou zabezpečí požadované vlastnosti pre priamu výrobu sviečok – vosk nie je potrebné miešať s ďalšími voskami. Vosky zo zmesi kokosového a repkového vosku poskytujú hladké sviečky, ktoré dobre držia vôňu.

 

ŽIVOČÍŠNE VOSKY

 

Asi najznámejšiu skupinu voskov tvoria živočíšne vosky. Radí sa sem napríklad včelí vosk alebo lanolín. Pokiaľ vám nevadí použitie voskov, ktoré sú živočíšneho pôvodu, jedná sa o skvelé doplnky do kozmetiky, prírodných balzamov a krémov.

 

Včelí vosk

 

Včelí vosk sa vyskytuje vo viacerých variantoch, pričom najpoužívanejší je prírodný včelí vosk. Prírodný včelí vosk sa vyznačuje žltou
až oranžovou farbou
. Má charakteristickú vôňu, je bohatý aj na vitamíny. Jeho bod topenia je 65 °C. Vhodný je na kozmetické použitie,
patrí medzi emolienty – látky vytvárajúce na koži ochranný film, ktorý zabraňuje strate vody.

 

Pokiaľ vám žltá farba prírodného včelieho vosku nevyhovuje, môžete siahnuť aj po bielom včeľom vosku. Tento včelí vosk tak nespôsobí žltkastý odtieň krémov či telových masiel. Má rovnaké použitie ako prírodný včelí vosk, avšak pri jeho výrobe sa uplatňuje krok bielenia.

 

Lanolín

 

Lanolín je ďalší živočíšny vosk, ktorý má svoje uplatnenie v kozmetike. Získava sa z ovčej vlny, konkrétne z tuku odlúčeného počas prania (čistenia) ovčej vlny. Bezvodý lanolín nie je však tuhý pri izbovej teplote, ako zvyšné vosky, ale mäkký, preto ho ľahko zapracujete do krémov a balzamov na suchú a popraskanú pokožku.

 

SYNTETICKÉ VOSKY

 

V kozmetických výrobkoch sa môžete stretnúť aj so syntetickými voskami, ktoré sa získavajú z ropy. Jedná sa predovšetkým o parafín
a podobne. Ich úlohou je tiež vytvoriť ochrannú bariéru na pokožke, avšak nie sú prírodného pôvodu a aj preto sa nepoužívajú pri výrobe prírodnej a organickej kozmetiky.

 

VOSKY A ICH POUŽITIE V KOZMETIKE

 

Vďaka špecifickým vlastnostiam, ktoré vykazujú vosky, majú tieto látky svoje nezastupiteľné miesto aj v kozmetike. Spomínaný vysoký bod topenia spôsobuje ich tuhosť pri izbovej teplote a práve preto sú surovinou, ktorá pomáha dodávať kozmetickým výrobkom stabilitu, zvyšovať ich viskozitu a podobne.

 

Tieto vlastnosti voskov oceníte najmä pri výrobe kozmetiky na leto, pretože vďaka voskom sa balzamy budú menej topiť a krémy budú stabilnejšie aj počas horúčav. Avšak ani s voskami v kozmetike sa to neoplatí preháňať, vosky totiž vo väčšom množstve môžu upchávať póry, preto v podobe krémov nemusia byť najvhodnejšou voľbou pre aknóznu pleť.

 

Na druhú stranu schopnosť voskov vytvoriť ochranný film na pokožke je vyhľadávaná pri výrobe balzamov na pery. Tyčinkovým balzamom poskytujú okrem toho vosky aj pevnosť, preto sú v týchto produktoch zastúpené vo vyššom množstve oproti balzamom určených
na nanášanie prstami.

 

Vosky oceníte aj v balzamoch na telo, špeciálne na pokožku, ktorá je veľmi suchá a popraskaná. S obľubou sa preto vosky využívajú
v balzamoch na chodidlá, pomáhajú zlepšiť stav suchej pokožky na pätách, lakťoch a podobne. Vosky možno pridať aj do krémov na ruky, najmä, ak je pokožka rúk často namáhaná umývaním či prácou.

 

Okrem iného je vosky možné aj zmydelniť. V malom množstve ich je možné pridať do receptov na výrobu mydiel s využitím hydroxidu sodného. Vosky pomáhajú zlepšiť stabilitu mydla a dodávajú mu tvrdosť a pevnosť.

 

Ďalšou možnosťou, ako využiť vosky, je ich používať ako zahusťovadlá. Spomínali sme, že vosky sa hodia do výrobkov, ktoré budú skladované pri vyšších teplotách, napríklad počas leta. Vosky okrem toho zahusťujú krémy, ak máte pocit, že váš krém je príliš vodnatý
a tekutý, jednou z možností, ako to napraviť, je pridať do receptúry malé množstvo vosku.

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.