Objednávky odosielame bez OBMEDZENÍ.

ZÁKLADNÉ SUROVINY

KOZMETICKÉ MASLÁ

 

Pri výbere vhodných prírodných ošetrujúcich ingrediencií do vašej kozmetiky máte možnosť siahnuť aj po kozmetických maslách. Prečo tak urobiť? Pozreli sme sa na ich vlastnosti, benefity pre pokožku a použitie v kozmetických receptoch.

 

Kozmetické Maslá

Zdroj: Adobe Stock 

 

MASLO vs. OLEJ

 

Hoci kozmetické maslá aj oleje sa radia do skupiny tukov a pochádzajú z rastlín, rozoznáte ich už na prvý pohľad podľa toho, že maslá sú pri izbovej teplote tuhé. To je spôsobené práve iným zložením mastných kyselín v ich štruktúre, než u olejov.

 

Kozmetické maslá sa získavajú lisovaním z orechov a semien rôznych olejnatých rastlín. Následne môžu nasledovať aj ďalšie úpravy a získavajú sa tak maslá rôznych druhov.

 

Vďaka väčšiemu obsahu nasýtených mastných kyselín sú nielen samotné maslá tuhé, ale zvyšujú viskozitu a stabilitu kozmetických produktov a u mydiel ich tvrdosť.

 

DRUHY KOZMETICKÝCH MASIEL

 

Kozmetické maslá je pre kozmetické účely vhodné deliť na základe spôsobu výroby, čo výrazne ovplyvňuje ich ďalšie použitie v produktoch.

 

Nerafinované maslá/ Maslá lisované za studena

 

Maslá, ktoré neprešli procesom rafinácie, boli vyrobené iba lisovaným zo semien a orechov, prípadne prefiltrovaním na odstránenie mechanických nečistôt. Keďže neboli tepelne upravované, obsahujú väčší podiel antioxidantov, vitamínov (najmä E), rôznych fenolických a iných tepelne labilných látok, ktoré by sa rafináciou vo veľkej miere odstránili. Aj preto sú tieto maslá výživnejšie pre pokožku. Na druhú stranu sú menej stabilné ako rafinované, rýchlejšie oxidujú, čím sa kazia a strácajú svoju účinnosť.

 

Rafinované maslá

 

V procese rafinácie sa po vylisovaní zvyšné tuky z výliskov získavajú aj extrakciou organickými rozpúšťadlami. Následne proces úpravy masiel pokračuje ďalej, maslá sa dostávajú do styku aj s vyššou teplotou a inými látkami, preto sa z nich strácajú niektoré výživné zložky. Maslá zároveň menia aj svoju farbu a mierne aj konzistenciu – rafinované maslá sú totiž stabilnejšie. Sú oveľa menej náchylnejšie k oxidácií, a tak ich môžete skladovať dlhšie. Tvoria preto dobrý základ kozmetických produktov, pretože zabezpečia zvýšenú stabilitu, a tým trvanlivosť, zároveň však menšiu výživnosť.

 

Hydrogenované maslá

 

Jedná sa o kategóriu masiel, ktoré v sebe kombinujú viacero zložiek. Tie ovplyvňujú vlastnosti masiel, a to najmä ich farbu či vôňu. Dochádza k chemickému zásahu na molekulárnej štruktúre rastlinného oleja. Príkladom je napríklad vanilkové maslo – jedným zo spôsobov jeho výroby je zmiešanie vanilkového oleja s hydrogenovaným (stuženým) rastlinným olejom. Podobne môžu vznikať aj iné maslá, a to maceráciou rastlín v oleji a následným zmiešaním týchto macerátov s hydrogenovaným olejom, ktorý zabezpečí tuhú konzistenciu masla. Takýmto spôsobom sú vyrábané aj rastlinné tuky určené na konzumáciu (Hera, Rama, Cera a podobne).

 

Deodorizované maslá

 

Niektoré druhy kozmetických masiel sa na rozdiel od olejov vyznačujú charakteristickou vôňou. Táto vlastnosť môže byť v závislosti na úmysle použitia masla prekážkou, ale aj výhodou. Jemná čokoládová aróma kakaového masla môže nahradiť parfumáciu vašich výrobkov. Na druhú stranu prenikavejšia vôňa niektorých masiel nemusí vyhovovať každému. Deodorizované maslá nemajú vôňu, pretože prchavé látky, vrátane vonných, z nich boli odstránené v procese deodorizácie vodnou parou. Cenou za odstránenie nežiaducej vône je však strata aj iných výživných éterických látok a pozmenené zloženie, vďaka tepelnej úprave.

 

BIO kozmetické maslá

 

Poslednou skupinou sú maslá s certifikáciou BIO. Pre získanie označenia BIO musí maslo spĺňať nielen vysoké požiadavky na kvalitu, minimalizáciu použitia chemického ošetrenia, ale jeho produkcia musí byť zároveň ekologická. Jedná sa tak napríklad o používanie iba netoxických prípravkov na ošetrenie rastlín, ochranu pôdy a biodervizity alebo minimalizáciu odpadov pri výrobe. Pri každom výrobku by ste mali nájsť meno certifikujúcej organizácie, v prípade záujmu si tak môžete vyhľadať presné požiadavky kladené na konkrétny výrobok.

 

Benefity kozmetických masiel pre pokožku

 

Prírodné maslá dodávajú kozmetickým výrobkom mnohé cenné a výživné látky.

 

Antioxidanty

 

Jedná sa predovšetkým o tokoferoly (vitamín E), karotenoidy, vitamín C, skvalán a iné prírodné látky minimalizujúce oxidačný stres v bunkách, ktorý je jednou z príčin predčasného starnutia. Okrem toho tieto látky zlepšujú hojenie pokožky, vrátane jaziev.

 

UV faktor

 

Aj maslá vám môžu poskytnúť určitú ochranu pred slnkom, pretože niektoré z nich obsahujú UV ochranné faktory. Jedná sa napríklad o bambucké či illipe maslo. Avšak koncentrácia týchto látok sa mení v závislosti od odrody či klimatických podmienok počas rastu rastliny, preto treba brať do úvahy, že vaše obľúbené maslo nebude mať vždy rovnaký účinok proti slnku.

 

Mastné kyseliny

 

Či už sa jedná o neesenciálne alebo ešte v lepšom prípade esenciálne mastné kyseliny, ktoré si telo nevie vyrobiť, kozmetické maslá sú skvelým pomocníkom, ako ich doplniť do horných vrstiev pokožky.

 

Esenciálne mastné kyseliny a iné lipidy sú zložkou bunkový membrán, kde ovplyvňujú ich priepustnosť. Pomáhajú tak zabrániť stratám bunkovej vody z pleti, ale aj medzibunkovej, pretože na pokožke vytvárajú mechanický ochranný film.

 

Tieto zložky kozmetických masiel ocení predovšetkým suchá a popraskaná pokožka. Mastnej a aknóznej pleti maslá nemusia až tak veľmi vyhovovať, preto siahnite po výrobkoch s ich nižším percentuálnych obsahom.

 

Ostatné bioorganické aktívne látky

 

Do kozmetických masiel z rastlín prechádza veľmi veľa druhov biologicky aktívnych látok, ktoré majú pozitívne účinky na pleť a jej regeneráciu. Jedná sa predovšetkým o polyfenoly (majú podobnú úlohu ako antioxidanty), rastlinné steroly (sú takisto ako mastné kyseliny zložkou bunkových membrán) a iné organické látky.

 

RADY NA POUŽITIE MASIEL V KOZMETIKE

 

Aj vy začínate s používaním rastlinných masiel v kozmetike? Pozrite si nasledujúce tipy a triky na prácu s nimi, ktoré vám uľahčia výrobu vašej kozmetiky.

 

Teplota topenia

 

Pri voľbe masla do vášho receptu je potrebné zohľadniť jeho teplotu topenia, pretože tá má zásadný vplyv na konzistenciu výsledného produktu. Obzvlášť to platí pri výrobe balzamov, krémov a iných emulzií.

 

Čím vyššia je totiž teplota topenia masla, tým pevnejšiu a hustejšiu konzistenciu váš výsledný produkt bude mať. Každé maslo má svoju charakteristickú teplotu, napr. bambucké maslo sa topí v rozmedzí 36 – 46 °C. Takéto tvrdšie maslá je vhodné pridávať do kozmetiky na letné mesiace, aby sa vám obľúbený balzam neroztopil počas horúcich dní.

 

Naopak nižšou teplotou sa vyznačuje kakaové či bacuri maslo, ktorých teplota topenia je blízka teplote tela. Preto sa tieto maslá topia po kontakte s pokožkou. Využiť ich môžete ako doplnok balzamov na pery či masážnych kociek.

 

Alergény

 

Aj kozmetické maslá môžu spôsobiť alergiu, hlavne zvlášť ak trpíte kožnou alergiou na rastlinu, z ktorej maslo pochádza. Preto by ste tento fakt mali brať do úvahy pri tvorbe vašich produktov. Pokiaľ si nie ste istý, môžete si urobiť orientačný test na alergicitu – na zápästie naneste malé množstvo masla a nechajte vsiaknuť. Prípadná alergia sa väčšinou do 48 hodín prejaví sčervenaním, svrbením, pálením či miernym opuchom daného miesta.

 

Skladovanie

 

Kozmetické maslá sa skladujú obdobným spôsobom ako oleje – v uzavretých nádobách na chladnejšom mieste, ideálne bez prístupu svetla. Dĺžka skladovania jednotlivých masiel závisí od obsahu mastných kyselín a antioxidantov. Vo všeobecnosti tvrdšie masla vydržia dlhšie, mäkšie maslá obsahujú viac nenasýtených mastných kyselín, ktoré rýchlejší oxidujú. Naopak maslá s vysokým obsahom antioxidantov, napr. vitamínu E, ktorý spomaľuje proces žltnutia (oxidácie) tukov, vám vydržia dlhšie.

 

Tento článok pre Vás pripravila Ivana Jačalová

 

Používate ich do svojich produktov naše maslá? Aké s nimi máte skúsenosti? Podeľte sa s nami o Vašu tvorbu či zaujímavý recept. Napíšte nám na marketing@handymade.sk.

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.