Prehľad konzervantov

Naspäť17. 12. 2019 Články
V našej ponuke nájdete ako prírodné, tak aj konzervanty syntetického pôvodu.
V tomto prípade nie je ani tak dôležité, aký pôvod suroviny si vyberiete, ako skôr to, že použijete konzervant, ktorý má účinnosť na rozsah pôsobenia mikroorganizmov, ktorých množeniu potrebujete predísť.

Ak ste výrobca kozmetiky, iste už máte túto informáciu zistenú a viete podľa toho presne určiť, ktorý konzervant je pre Vaše produkty najlepší. V tomto prípade odporúčame nechať vykonať aj mikrobiologický test v laboratóriu, pretože to je jediný zaručený spôsob, ako si preveriť, či je zvolený konzervant účinný.
Ak však vyrábate doma pre svoje účely, nemusíte sa zisťovaním až tak trápiť. Jednoducho si vyberte konzervant s najširšou škálou účinnosti. Pokiaľ vyrábate primerané množstvá, ktoré dokážete do pár mesiacov spotrebovať, konzervant Váš produkt na dané obdobie účinne ochráni od premnoženia nežiadúcich mikroorganizmov.

EXTRAKT Z GREPOVÝCH JADIEROK
INCI: Citrus grandis (Grapefruit) Seed Extract

Jedná sa o prírodný produkt, ktorý pôsobí ako prírodný antibakteriálny, antiparazitický, protiplesňový a antivírusový inhibítor v mydlách, pleťových vodách a iných kozmetických výrobkoch.
Je rozpustný vo vode, alkohole a organických rozpúšťadlách.
Najefektívnejší rozsah je pri pH 1,5 - 3,0.
Použitie a aplikácia: Čo sa týka najmä produktov na báze vody, odporúčame doplniť o ďalšie konzervanty, aby pokryli účinnosť proti mikroorganizmom.
Vôňa: jemná citrusová
Farba: svetložltá

COSGARD
INCI: Dehydroacetic Acid & Benzyl alcohol

Cosgard je prírodný konzervant, ktorý spĺňa štandardy Ecocert a COSMOS, NaTrue Certified a Soil Association - kyselina dehydrooctová a benzylalkohol sú organické zlúčeniny, ktoré sú akceptované na použitie v prírodnej kozmetike.
Je rozpustný vo vode, jeho účinnosť je pri pH 2 - 7, pričom najúčinnejší je pod pH 5,5.
Účinnosť: širokospektrálny, vysokoúčinný proti gram+ baktériám, zčasti proti gram- baktériám a plesniam
Dávkovanie: 0,5-1,15%
Jeho využitie je ozaj široké. Môžete ho použiť do nasledovných produktov:
šampóny, kondicionéry, pleťové a tekuté mydlá, sprchové gély, pleťové vody pre citlivú pokožku, detské obrúsky a utierky, zvlhčovače, krémy, detské šampóny, vlasové prípravky, perličkové kúpele, krémy na opaľovanie.
Vôňa: je takmer bez zápachu, takže nechá vyniknúť pridaným vôňam produktu
Farba: jemne žltý nádych, ktorý je jemne viditeľný v priehľadných toaletných vodách, v ostatnej kozmetike neovlyvňuje farbu výsledného produktu.

DERMOSOFT 1388
INCI: Glycerin, Aqua, Sodium Levulinate, Sodium Anisate

Dermosoft 1388 je zmes organických kyselín pochádzajúcich z rastlín so širokou antimikrobiálnou aktivitou, certifikovaná spoločnosťou Ecocert. Je to teda prírodný konzervant.
Je rozpustný vo vode, účinný pri pH 5,0-5,5.
Účinnosť: proti baktériám (gram+ aj gram-) a plesniam
Dávkovanie: 3,0-4,0%
Použitie: produkty na vodnej báze, od gélov až po emulzie (ak je produkt na olejovej báze, je potrebné použiť solubilizátor)
TIP: Jeho aktivitu môžete zvýšiť použitím 0,1% prírodného chelatačného činidla PA-3.
Ak chcete zvýšiť účinnosť proti kvasinkám, odporúčame skombinovať s GMCY.
Farba: bezfarebná až bledožltá

DERMOSOFT GMCY
INCI: Glyceryl caprylate

GMCY je čistý prírodný produkt – je to ester glycerínu s kyselinou kaprylovou, certifikovaný spoločnosťou Ecocert. Okrem konzervantu sa používa aj ako emulgátor a zmäkčovadlo.
Je rozpustný v olejoch a alkohole a účinný pri pH 4,5 – 7,0 ( v prípade vodnej fázy sa zapracuje použitím solubilizátora).
Účinnosť: proti baktériám (gram+ aj gram-)
Dávkovanie: 0,3-0,5%
Veľmi dobre sa kombinuje s Dermosoft 1388 na dosiahnutie väčšieho spektra účinnosti.
Farba: biela (je tuhého skupenstva, topí sa už pri 30-35 ̊C)

NATICIDE
INCI: Parfum

Naticide je prírodný konzervant. Zaujímavosťou je, že sa jedná vlastne o vôňu (zmes vanilky a mandlí), takže po použití je možné uviesť, že váš produkt je bez konzervantu, pretože nie je klasifikovaný ako tradičný konzervačný prostriedok.
Je rozpustný v olejoch a alkohole, vo vode len do 0,6% (preto zvyšná časť 0,4% musí byť pridaná vo fáze chladnutia), jeho účinnosť je pri pH 4 – 9 .
Účinnosť: účinný proti gram+ a gram- baktériám, kvasinkám a plesniam
Dávkovanie: 0,3-1%
Použitie: pleťové toniká (olejové a suché), krémy a masky na tvár, šampóny, antiperspiranty, telové mlieka a gély
Farba: jemne žltý nádych

VERSATIL TBG
INCI: Triethyl Citrate, Glyceryl Caprylate, Benzoic Acid

Jedná sa o konzervant schválený Ecocert, COSMOS a Natrue.
Nie je rozpustný vo vode, preto je potrebný solubilizátor na zapracovanie do formulácie.
Pracuje na vodnej báze. Jeho účinnosť je pri pH 4,6 – 6,0.
Účinnosť: účinný proti gram+ a gram- baktériám a kvasinkám (pre emulzie a výrobky na báze vody je postačujúci, pri šampónoch, mydlách a produktoch na báze tenzidov je potrebné doplniť jeho účinky ďalším konzervantom).
Dávkovanie: 1,0 – 1,5%
Použitie: toniká, gély, emulzie, deodoranty, vlasové kondicionéry
TIP: Versatil TBG môžete pre lepšiu účinnosť kombinovať s Dermosoft 1388.
Farba: bezfarebný

EUXYL PE 9010
INCI: Phenoxyethanol & Ethylhexylglycerin

Euxyl je syntetický širokospetrálny konzervant, účinný proti gram+, gram- baktériám, kvasinkám aj plesniam. Neobsahuje parabény ani formaldehyd.
Má obmedzenú rozpustnosť vo vode (1% pri 20 ° C), ale je ľahko rozpustný v polárnych rozpúšťadlách, ako je propylénglykol a propandiol 1,3. Je mierne rozpustný v glycerole a sorbitole. Jeho účinnosť je až do pH 12.
Dávkovanie: 0,5 – 1,0%
Použitie: krémy, pleťové vody a séra, vlhčené obrúsky, šampóny, kondicionéry, telová kozmetika
Farba: svetložltá

Veríme, že sme Vám v našich príspevkoch poskytli dostatočný informačný základ a držíme palce v testovaní našich konzervantov.

Budeme vďační za Vašu spätnú väzbu na marketing@handymade.sk ;-)

Zdroje:
https://www.schoolofnaturalskincare.com/natural-preservatives-for-cosmetics/
https://www.fromnaturewithlove.com/library/preservatives.asp

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.