AKO SI VYROBIŤ VLASTNÝ MACERÁT?

Naspäť21. 11. 2019 Články
Na našom eshope si môžete kúpiť niekoľko základných macerátov:
- nechtík v slnečnicovom oleji
- mrkvový macerát v slnečnicovom oleji
- monoi de tahiti v kokosovom oleji

Existuje však množstvo byliniek či rastlín, z ktorých si môžete urobiť vlastný macerát. Možno ich máte doma, či vo Vašej záhradke a ani netušíte, ako si ich liečivé či výživné vlastnosti užívať čo najdlhšie.

Čo to je vlastne ten macerát?

Macerát alebo macerovaný olej je v podstate nosný olej, ktorý slúži ako „rozpúšťadlo“ na extrakciu liečivých vlastností danej rastliny či plodov. Najčastejšie sa na maceráciu používajú mandľový, slnečnicový, olivový, kokosový, či jojobový olej.
Mnoho byliniek je vhodných na infúziu. Môžete vyskúšať napríklad jasmín, levanduľu, nechtík, mrkvu, rakytník, ľubovník bodkovaný, rozmarín, oregano, mätu priepornú, vanilku, či kostihoj.

Mám použiť k macerácii čerstvé alebo sušené rastliny?

Ideálne sú sušené, pretože neobsahujú vodu a okrem toho, že proces macerácie bude pre Vás jednoduchší, Vám zabezpečia najdlhšiu trvanlivosť oleja. Čerstvé rastliny totiž obsahujú vodu a je potrebné ich častejšie meniť a výsledný produkt častejšie sledovať, aby Vám olej nestuchol, či sa nezakalil (toto závisí aj od druhu oleja, niektoré sú totiž náchylné k rýchlejšiemu stuchnutiu). V tomto prípade sa odporúča pridať 0,5 - 1,0% vitamínu E (tokoferolu), ktorý je silný antioxidant.

Poďme ale k samotnej príprave macerátu

Najčastejším spôsobom je macerácia v oleji po dobu približne 3 – 6 týždňov (Po 3 týždňoch by mal byť už macerát hotový a kvalitný. Dobu macerácie si môžete predĺžiť. 6 týždňov sa považuje za mximálnu dobu). Potrebujete čistú sklenenú nádobu, do ktorej pridáte bylinky (ideálne najemno nasekané a doplna nádoby) a zalejete ich olejom. Nádobu uzavrite a niekoľkonásobným pretrepaním, pobuchkaním a premiešaním sa uistite, že bylinky sú úplne zaliate a bubliny vzduchu sú odstránené (bublinky totiž podporujú oxidáciu oleja a výrazne skracujú jeho trvanlivosť). Nádobu, ktorá je takto vzduchotesne uzavretá, umiestnite na teplé miesto – ideálne na parapetu, kde ju slnečné lúče budú jemne prehrievať – takáto teplota je ideálna na infúziu. Nádobu v priebehu pár dní pretrepte, aby ste zabezpečili lepšiu extrakciu. V prípade čertvých rastlín či plodov je nutná výmena macerovaného materiálu približne každý týždeň.

Skladovanie macerátu

Po troch až šiestich týždňoch macerát zlejte – môžete cez sitko, ideálne je však precediť ho cez plátno - a uskladnite najlepšie do menších sterilných nádob, aby ste zabránili nadmernému kontaktu so vzduchom pri opätovnom používaní a otváraní nádoby. Výsledný macerovaný olej môže podľa macerovanej rastliny nadobudnúť novú farbu. Vydrží Vám približne 6-12 mesiacov, pokiaľ ho budete mať uskladnený na tmavoch chladnejšom mieste mimo priameho slnečného žiarenia.

Pokiaľ by ste cítili výraznú zmenu vône, prípadne zakalenosť, macerát už nie je bezpečné používať.



Tepelná príprava macerátu

Pre nedočkavcov je tu ešte jeden rýchly spôsob, ako si vyrobiť macerát. Do vodného kúpeľa si pripravte rovnakú masu macerovaných surovín a zohrejte ju. Dosť podstatné je, aby ste pri tomto spôsobe udržiavali po dobu 2 – 6 hodín najnižšiu teplotu a olej nevarili. Tu je však potrebné ozaj dôsledne kontrolovať teplotu. V domácich podmienkach sa Vám môže ľahko stať, že Vám teplota vystúpi a olej aj s bylinkami sa znehodnotí.

Použitie v kozmetike

Maceráty majú široké uplatnenie v kozmetických produktov, od prípravkov starostlivosti o pleť, cez balzamy, maste, krémy, mydlá až po vlasové prípravky.
Používajú sa v pomere 5-10%. V prípade, že macerát nahrádza nosný olej v produkte, môžete ho použiť vo väčšom pomere.
Okrem liečivých vlastností môžu maceráty slúžiť aj ako prírodné vône, napríklad také vanilkové struky macerované v jojobovom oleji dodajú Vašim výrobkom nádhernú prirodzenú vanilkovú arómu. Monoi de tahiti je tiež výborná aromatická zložka produktov.
 
Na záver by sme radi upozornili, že hoci sa Vám macerát môže vydariť na jednotku, je potrebné, aby ste ho pre použitím otestovali na pokožke. Hoci sú všetky zložky macerátu prírodné, niektorí z Vás môžu byť alergickí na určité rastliny.

Vyrábate si doma vlastné maceráty alebo sme Vás práve inšpirovali? Podeľte sa s nami na marketing@handymade.sk.

Článok pre Vás pripravila

Martina Oboňová



Zdroje:
https://formulabotanica.com/how-to-make-macerated-oils/
Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.