Čo je to PEG free?

Naspäť03. 03. 2020 Články
Určite ste si všimli, že v popisoch niektorých produktov uvádzame, že sú PEG free.

Čo to PEG free vlastne znamená?

PEG je skratka pre polyetylénglykoly - zlúčeniny na báze ropy používané v kozmetických výrobkoch a výrobkoch pre osobnú starostlivosť, kde plnia funkciu rozpúšťadla, zmäkčovadla, hydratanta či zahusťovadla. Sú to však syntetické zlúčeniny, ktoré sa vyrábajú pomocou etylénoxidu a 1,4-dioxánu. Tieto látky sú považované za ľudský karcinogén, čo v praxi znamená, že môžu poškodzovať nervový systém človeka, zvyšujú starnutie pokožky, penetračný účinok, čo znamená, že sa hlboko do pokožky ľahšie dostávajú nežiadúce zložky (PEG nie sú vždy čisté, ale často sú kontaminované množstvom toxických nečistôt, často sú to aj stopy po ťažkých kovoch). Zároveň 1,4-dioxán je aj enviromentálnym toxínom. Skratku PEG zvyčajne následuje číslo (napríklad PEG-4, PEG-7, PEG-100), ktoré značí, koľko jednotiek etylénglykolu obsahuje (čím nižšie číslo, tým ľahšie sa vstrebáva do pokožky).

PEG zlúčeniny teda spôsobujú podráždenie, precitlivelosť a poškodenie pokožky, no veľa závisí aj od stavu Vašej pokožky. Zároveň sú na trhu značky, ktoré síce PEG zlúčeniny používajú vo svojich produktoch, no sú natoľko zodpovední, že ich očisťujú od nežiadúcich zložiek.



Existuje teda niekoľko protichodných informácií, ktoré vyvracajú výrazné negatívne účinky PEG na zdravie človeka, no my sme každopádne za to, že keď si už vyrobíte vlastný produkt, použite to najšetrnejšie, čo trh ponúka – najšetrnejšie k sebe, a zároveň, ak je to možné, aj k prírode. Preto v našej ponuke nájdete suroviny, ktoré neobsahujú PEG zlúčeniny 👍


Na záver odporúčame:
👌 Ak kupujete hotové výrobky, pozorne si prečítajte zloženie.
👌 A ak kupujete suroviny na výrobu vlastnej kozmetiky, dohľadajte si v INCI zloženie suroviny.

Článok pre vás napísala

Martina Oboňová


Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.