HYALURÓNOVÉ SÉRUM S KONZERVANTOM

Naspäť11. 09. 2019 Návody
Dnes nás naša zákazníčka inšpirovala a my sme sa rozhodli priniesť Vám recept na hyalurónové sérum. Jej konkrétna otázka znela, aký konzervant má použiť do svojho receptu. A nás veľmi teší, že sa vo svete prírodnej kozmetiky začína viac hovoriť o prírodných konzervantoch. V tejto oblasti je totiž povytváraných dosť veľa predsudkov, pričom nie je sa ozaj čoho obávať, práve naopak. Báť sa môžete o svoju pokožku, pokiaľ si doma vyrobíte produkt z čisto prírodných surovín, ktoré pod vplyvom času, tepla a prítomnosti kyslíku začínajú po čase pracovať a prirodzene sa vytvárajú baktérie a plesne. Konzervant hneď neznamená niečo umelé/syntetické. Existujú prírodné výťažky, ktoré spôsobujú spomalenie „zretia“ a tak Váš prírodný produkt zachováva svoje pôvodné vlastnosti.

Poďme ale k samotnej kyseline hyalurónovej. Keďže nedávno sme písali, že najúčinnejšou voľbou je kombinácia lmw (nízkomolekulárna kys.hyalurónová) a hmw (vysokomolekulárna kys. Hyalurónová), pretože každá pôsobí na inú vrstvu pokožky, prinášame recept, kde sú použité obe v rovnakom pomere, čím budú v sére využité najlepšie vlastnosti oboch druhov. Výhodou použitia oboch je aj to, že vysokomolekulárna kyselina hyalurónová vytvára vo vodnom prostredí hustejší gél, takže v tomto recepte nie je potrebné žiadne zahusťovadlo.

Pomer ingrediencií v recepte je nastavený na 10 ml fľaštičku:
0,3g glycerín
0,02g nízkomolekulárna kyselina hyalurónová
0,02g vysokomolekulárna kyselina hyalurónová
0,16g D-Panthenol
0,1g konzervant Cosgard
1g kolagén
8,4g demineralizovaná voda
------------------------------------------------------------------
Formula je teda v rovnakých číslach:
0,3% glycerín
0,02% nízkomolekulárna kyselina hyalurónová
0,02% vysokomolekulárna kyselina hyalurónová
0,16% D-Panthenol
0,1% konzervant Cosgard
1% kolagén
84% demineralizovaná voda

POSTUP:

1. Zmiešajte prášky s glycerínom – môže chvíľu trvať, kým sa zmes zjednotí.
2. Postupne primiešavajte ďalšie zložky (kolagén a D-pantenol sú voliteľné látky, ktoré môžete vynechať a doplniť ich podiel vodou alebo nahradiť vitamínmi – treba však mať na zreteli, že sa jedná o sérum, ktoré sa aplikuje okolo očí a podľa toho vyberať zložky)
3. Na záver primiešajte vodu, ktorú tiež môžete skombinovať v danom množstve napríklad s kvetinovými vodami, samozrejme znovu také, ktoré nedráždia citlivé očné partie.
4. Keďže sa jedná o zmes na báze vody, je potrebné sérum zakonzervovať, preto v recepte požívame Cosgard (tento konzervant je možné zameniť za iný, treba však prihliadať na pH a mierku použitia).



Kedy sérum aplikovať na pokožku?

Ideálne dvakrát denne, večer a ráno po dôkladom umytí tváre.

Je skutočne potrebná konzervačná látka?

Áno, je! Pretože sa jedná o produkt na báze vody, preto je veľmi dôležité chrániť Váš produkt pred mikrobiálnym rastom. Ten je pre voľné oko častokrát takmer neviditeľný. Dôsledky používania takto kontaminovaných produktov sú veľmi nepekné. Na trhu je dnes veľmi dobrá ponuka prírodných konzervantov, aj za prijateľné ceny. Sérum Vám v chladničke vydrží maximálne týždeň. Za tento čas nemáte možnosť minúť ho. A keď si zvážite, koľko stojí kyselina hyalurónová a tiež čas, ktorý venujete výrobe (sérum je potrebné aplikovať niekoľko mesiacov, kým dosiahnete požadované výsledky), naozaj je ekonomické a efektívne vyhadzovať po týždni zvyšky a každý týždeň vyrábať novú dávku a v podstate v hraničných dňoch na sklonku týždňa už riskovať mikrobiálnu kontamináciu?

Koľko teda vydrží produkt s použitím konzervantu?

Všetko závisí od toho, aký konzervant zvolíte, aké množstvo použijete a či ostatné suroviny nie sú tiež kontaminované. Existujú aj testery, ktorými ľahko zmeriate tieto parametre.
Každopádne táto zmes by Vám mala vydržať do 3 mesiacov.

V prípade čisto prírodných produktov je vhodnejšou cestou vyrábať menšie množstvá a častejšie.

Téme konzervantov sa budeme ešte venovať.

Recept sme čerpali z portálu https://thethingswellmake.com

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.