SOLUBILIZÁTOR - čo je to a ako ho použiť?

Naspäť25. 09. 2019 Články
Na našom eshope sa vyskytuje taká zaujímavá vecička s krkolomným názvom Symbio solv clear plus.

Jedná sa o solubilizátor, inými slovami rozpúšťadlo a je to veľmi dobrá pomôcka v prípade, že potrebujete do Vášho produktu na báze vody zapracovať esenciálne oleje, vonné oleje, či konzervanty (toto sú najčastejšie prípady použitia rozpúšťadla v prírodnej kozmetike). Bez tohto zázraku sa Vám to jednoducho nepodarí a vo vode Vám budú plávať mastné guľôčky esencie.



Treba tiež zdôrazniť, že solubilizátor nie je ani emulgátor ani disperzant, hoci všetky tri patria do skupiny povrchovo aktívnych látok. Žiadna zo spomenutých zložiek nevytvorí taký jasný a priehľadný vzhľad vytvoreného roztoku.

Prečo používať solubilizátor?

Možno si poviete, že stačí produkt pretrepať pred použitím, ak v spodnej časti vidíte vrstvu konzervantu či esenciálneho oleja a všetko je v poriadku.
V úplnom poriadku to však nie je. Ono to vlastne vôbec nie je v poriadku.
Vďaka solubilizátoru sú totiž všetky mastné zložky rovnomerne rozptýlené v celom roztoku a ich koncentrácia je úplne rovnaká.

Čo sa ale stane, keď solubilizátor nepoužijete?

Mastná zložka sa v roztoku jednoducho usadí, prípade pláva na povrchu. Aj keď produkt pred použitím pretrepete, mastné zložky sa vo vode nerozptýlia rovnomerne. Do roztrekovača sa takto môže dostať nepomerné množstvo konzervantu či esenciálneho oleja, ktoré aplikujete na Vašu pokožku a výsledkom môže byť alergická kožná reakcia.

A čo pritom konzervant?

Ako potom stabilizuje Váš produkt, keď nie je rovnomerne rozptýlený v celom roztoku?

Jednou stránkou je zdravotné riziko a tou druhou ekonomické riziko – prírodné konzervanty ani kvalitné esenciálne oleje predsa nie sú úplne najlacnejšie položky a oplatí sa preto použiť všetky potrebné prísady, aby Váš produkt bol kvalitný a spĺňal najmä zdravotné a kvalitatívne kritériá.

Poznámka: Schválne, pozrite sa na Vaše kúpené prírodné produkty, či v nich nie je usadená zmes alebo či nepláva na povrchu. A následne na etiketu, či tam nie je upozornenie: Pred použitím pretrepať.

Ako teda solubilizátor použiť?

Symbio solv clear plus je bezlepkový a PEG free, a keďže sa zaraďuje do skupiny povrchovoaktívnych látok, jeho použitím zvýšite aj penivosť finálneho produktu.
Pokiaľ sa jedná o použitie do čistiacej peny, tu si asi peniaci efekt nevšimnete, no v prípade pleťových tonerov je penenie v podstate nežiaduce.
Preto pri aplikácii treba dodržiavať isté pomery.
Zvykne sa používať v pomere 1:3 (to znamená 3 diely solubilizátora na 1 diel esenciálneho oleja) a 1:5 (5 dielov solubilizátora na 1 diel esenciálneho oleja).

Zlatým pravidlom ale stále ostáva použiť toľko, koľko je treba, takže odporúčame otestovať na menšom množstve Vášho produktu. Aj pri esenciálnych olejoch platí, že každý je iný, je to predsa len prírodný extrakt.

V našej ponuke sa nachádza aj Caprylyl/Capryl glukozid, ktorý je primárne surfaktantom, no je aj výborným solubilizátorom – keďže je to povrchovoaktívna látka, má výraznú peniacu schopnosť, preto sa ako rozpúšťadlo odporúča používať iba v tekutých penových produktoch, na umývanie rúk a telové čistiace prostriedky.

Ako ste na tom Vy? Používate rozpúšťadlo do svojich produktov alebo je toto pre Vás úplná novinka?
Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.