CO2 EXTRAKTY A ICH POUŽITIE

Naspäť16. 09. 2019 Články
Nedávno sa na našom sklade objavili CO2 extrakty 🍀

Čo sú to CO2 extrakty?



Možno Vás pri CO2 extraktoch mätie fakt, že existuje CO2 extrakt z granátového jablka, ale aj olej z granátového jablka. Alebo rozmarínový CO2 extrakt, no aj rozmarínová kvetinová voda či esenciálny olej. Nechtíkový CO2 extrakt, ale aj nechtíkový macerát.

Ktorý teda použiť do svojich produktov?


Odpoveď je jednoduchá – každú z uvedených surovín je možné získať z rastliny alebo plodov, no rôznymi metódami. Zároveň však platí, že každá rastlina či plod je pre svoju špecifickú konzistenciu, zloženie a obsah látok vhodná iba na určitú extrakciu.


🍀 CO2 extrakty sa získavajú vysokotlakovou extrakciou oxidom uhličitým, vďaka čomu vzniká jedna z najčistejších esencií na trhu, pretože proces extrakcie nepresiahne 50 ̊C, čím sa zachovávajú látky citlivé na teplo a taktiež neobsahuje nežiadúce látky, ako zbytky rozpúšťadiel, anorganické soli či ťažké kovy, pretože nie sú v CO2 rozpustné. Rovnako tak aj látky citlivé na oxidáciu ostávajú nedotknuté. Vzniká tak extrakt, ktorý má výrazne vyššiu koncentráciu účinných látok, s dlhšou životnosťou a výrazne nižšou mierou použitia. Na záver spomínaný proces extrakcie je čistejší a teda šetrnejší k životnému prostrediu. Keďže sú hustejšie a pastovitej konzistencie, sú vhodné do výživných produktov starostlivosti o pokožku či vlasy. Zároveň treba upozorniť, že ich vôňa a farba je výraznejšia ako u esenciálnych olejov.


🍀 Naproti tomu esenciálne oleje sa získavajú najčastejšie parnou destiláciou, čím vznikajú prchavé aromatické tekuté látky a takmer všetky je teda možné použiť v oblasti aromaterapie, na inhaláciu, do sauny či kúpeľa. Ich účinky oceníte aj v produktoch starostlivosti o telo a vlasy. Existuje okolo 700 druhov rastlín, z ktorých sa dajú „vyťažiť“ silice.
🍀 Zaujímavosťou je, že esenciálne oleje sú vlastne vedľajším produktom výroby hydrolátov a kvetinových vôd. Vody tým pádom obsahujú všetky látky, ktoré sú obsiahnuté v esenciálnych olejoch, akurát v oveľa menšom pomere, a preto ich bez obáv môžete používať vo vyššej miere, či už do toník, čistiacich a odlíčovacích vôd, kúpeľov, obkladov, ale aj krémov a masiek.


🍀 Macerát, ako sme nedávno spomínali, sa získava výluhom rastliny v oleji. Týmto proces sa do oleja extrahujú výživné látky z rastliny. Viac si môžete prečítať na našom blogu v článku Ako si vyrobiť vlastný macerát?
Maceráty majú taktiež široké uplatnenie v kozmetických produktoch, nakoľko využívate výživné látky macerovanej rastliny v kombinácii s látkami obsiahnutými v oleji. Môžete ich použiť do prípravkov starostlivosti o pleť, mydiel až po vlasové prípravky.


🍀 A na záver oleje, ktoré sa získavajú buď to mechanickou extrakciou, alebo chemickou extrakciou pomocou rozpúšťadla z plodu alebo semien. Ich stupeň „výživnosti“ závisí od spôsobu spracovania, napríklad či olej ostáva nerafinovaný, alebo prešiel procesom rafinácie a deodorácie (celkového alebo čiastočného odstránenia zápachu/odoru). Významnou zložkou olejov sú práve rôzne pomery mastných kyselín, ako aj vitamíny obsiahnuté v extrahovaných plodoch a ich účinky môžete využiť najmä v krémoch, mydlách či v starostlivosti o vlasy.


Pri rozhodovaní, ktorú surovinu použijete, teda závisí len od Vás, akú silu či účinok „vytiahnutý“ z rastliny chcete použiť.


Vráťme sa ale k CO2 extraktom. Laicky povedané, je to to najčistejšie, čo môžete z rastliny získať.
Vďaka ich vysokej koncetrácii a účinkom je ich miera využitia oveľa nižšia ako u esenciálnych olejov.

Ako teda viete použiť daný CO2 extrakt?


Sú tu isté špecifiká, ktoré treba mať pri použití extraktov na zreteli:
👌 Všeobecná miera použitia vo Vašom produkte je 1-2% (aj pri kombinácii dvoch či viacerých extraktov treba dodržiavať uvedené percentá, nakoľko sú skutočne veľmi účinné).
👌 Treba tiež podotknúť, že CO2 extrakty zanechávajú farebnú stopu. Pri použití esenciálnych olej sa stáva ozaj výnimočne, že sa Váš produkt zafarbí.
👌 Ľahko sa rozpustia v produkte pri teplote do 40 ̊C.
👌 Z tohto dôvodu sa v zimnom období môže stať, že Váš extrakt stuhne. Na manipuláciu postačí, keď fľaštičku s extraktom na chvíľu ponoríte do horúcej vody. Samotný extrakt by takéto prihriatie nemalo znehodnotiť.
👌 Môžete ich použiť v produktoch na báze vody aj oleja, nie však v čistých vodných produktoch, pretože CO2 extrakty sú vždy s pridaným olejom.


Už ste niektorý vyskúšali?

V ponuke máme nasledovné:
➡️ antimikrobiálna zmes
➡️ granátové jablko
➡️ chilli
➡️ chmeľ
➡️ káva
➡️ kurkuma
➡️ rozmarín
➡️ schizandra

Ako použiť CO2 extrakty?


Keďže sú husté až pastovité, veľmi koncentrované s výraznou vôňou, farbou a hlavne účinkom, používajú sa ozaj len v desatinách percenta 👌

Do akých produktov ich môžete použiť?


Vzhľadom k ich konzistencii ich určite neodporúčame do produktov na rozprašovanie, pretože obsahujú aj pevné častice.
Sú však výbornou voľbou do telových a kúpeľových olejov, krémov, emulzií, mastí, pleťových vôd, balzamov, masážnych olejov, mydiel, či zmesí nosných olejov a krehkých olejov.
Stačí si len vybrať, aký účinok chcete Vášmu produktu dodať.


🍀 KÁVA je pre svoje antioxidačné účinky výborná na stárnucu pleť (stimuluje mikrocirkuláciu) a okrem už spomínaných foriem použitia je skvelá aj do šampónov a iných vlasových prípravkov, pretože prekrvuje vlasovú cibuľku. Ak milujete vôňu čerstvo zomletej kávy, neváhajte pridať do svojich produktov práve kávový extrakt. Získava sa totiž z čerstvo pražených pomletých kávových zŕn, jeho vôňa je teda autentická a určite jej neodoláte ;-)

🍀 KURKUMA, známa skôr z kuchyne ako z kozmetiky, no pre jej silné antibakteriálne účinky našla rýchlo uplatnenie aj v kozmetike. Výborná do masážnych zmesí na ubolené a unavené telo, ktoré nádherne prehreje a prečistí upchaté póry, ale aj na boľavé kĺby z nadmerného namáhania. Tu však upozorňujeme na výrazné farbiace účinky extraktu.

🍀 CHILLI – ďalšia kuchynská pomôcka, ktorá prerazila aj vo svete kozmetiky 🙂 Rovnako ako kurkuma sa pre svoje silné antibakteriálne účinky uplatnila v masážnych zmesiach. Tu dôrazne odporúčame dodržiavať pomer, pretože štipľavý efekt má rovnako ako v kuchyni. V správnom pomere ale nemá konkurenciu v pomoci pre ubolené svalstvo, ktoré dôkladne prekrví a prehreje. Taktiež sa osvedčila pri migréne a bolesti chrbta.

🍀 SCHIZANDRA ČÍNSKA má zas upokojujúce, antioxidačné a protizápalové účinky, preto je okrem iného vhodná na citlivú pleť, dokonca aj detskú. Navyše má príjemnú sladkú vôňu s drevitými tónmi, takže ju môžete použiť aj do prírodných parfémov, alebo len tak na prevoňanie Vašich produktov ;-)

🍀 CHMEĽ je síce výrazne voňavá rastlina, no extrakt prešiel deodorizačným procesom, preto sa nemusíte obávať jeho voňavých účinkov ;-) Pre svoje výrazné protirakovinotvorné a antimikrobiálne vlastnosti sa hodí aj do deodorizačných výrobkov – nielen mydlá, ale aj deo tyčinky, či sprchové gély.

🍀 GRANÁTOVÉ JABLKO okrem svojej príjemnej vône pomáha regenerovať kožné bunky, dodáva pokožke mladistvý a čerstvý vzhľad. Taktiež ho môžete použiť do vlasovej kozmetiky, je ideálny pre suché, riedke vlasy.

🍀 Ak chcete svojim produktom dodať antimikrobiálne a antioxidačné účinky, zvoľte jednoducho našu ANTIMIKROBIÁLNU ZMES, ktoré v sebe nesie účinky oregana, klinčeka, ajwanu, chmeľu, kurkumy, sladkého drievka a šalvie.




🍀 ROZMARÍNOVÝ EXTRAKT


Extrakt rozmarínu pochádza z listov Rosmarinus officinalis. Je to čistá antioxidačná prísada, ktorá si zachováva typickú ľahkú rozmarínovú vôňu, no jeho použitie by nemalo mať vplyv na výslednú vôňu Vášho produktu.

Rozmarín a jeho liečivé účinky boli známe už za čias Rakúsko-Uhorska. Ako tinktúru, vtedy získanú destiláciou rozmarínu v brandy, ju používala uhorská kráľovná a mala aj svoj názov – Hungary Water (maďarská voda). 
Kráľovná ju denne používala na liečbu dny a nepokoja v nohách. Rozmarín vtedy vďaka tomu dostal prívlastok „bylinka vitality“.

Dnes sa rozmarínový extrakt pre svoje antioxidačné vlastnosti používa najmä na ochranu tela a pokožky pred poškodením voľnými radikálmi a vďaka antibakteriálnym (široké spektrum aktivity voči 28 baktériám) a protizápalovým vlastnostiam je doplnkovou látkou, ktorá zvyšuje a zachováva čerstvosť nosných olejov a esenciálnych olejov v nich obsiahnutých. Popritom zabraňuje ich oxidácii, ktorá ich degraduje a spôsobuje žltnutie. Má tiež anti-aging vlastnosti a stimulujúce a neuroprotektívne vlastnosti (stimuluje krvný obeh, výborný prostriedok na vylepšenie pamäti).

Antioxidant rozmarínu má prírodné a multifunkčné antioxidačné vlastnosti, ktoré sú dokonca väčšie ako u zmiešaných tokoferolov (t.j. skupina chemických zlúčenín, ktoré do značnej miery vykazujú prospešné činnosti vitamínu E). Zmierňuje zápaly kože a môže upokojiť akné, ekzémy a psoriázu. Chráni bunky nielen pred oxidáciou a zápalom, ale aj proti patogénom.

Vynikajúca je aj tepelná stabilita extraktu z rozmarínu – dokáže sa stabilizovať a úplne rozpustiť vo väčšine rastlinných olejov aj pri nízkych teplotách, no zostáva stabilný aj pri teplotách vyšších ako 200 ° C.

Okrem stabilizácie nosných a esenciálnych olejov dokáže zachovať trvanlivosť aj hotových prírodných produktov tým, že spomaľuje oxidáciu mastných olejov. Slúži aj ako konzervant, pretože spomaľuje rast mikroorganizmov.

Dôležité je tiež pripomenúť isté fyzikálne vlastnosti pri konkrétnej aplikácii do produktov:
- do olejových a vodných produktov sa extrakt môže použiť priamo
- pokiaľ má byť extrakt použitý do produktu práškovej formy, musí byť zmiešaný s nosným olejom
- treba dbať aj na pH výrobku, pretože pri pH vyššom ako 8,5 nevykazuje efektívne výsledky




Použitie CO2 rozmarínového extraktu je ozaj veľmi široké. Môžete ho pridať do mydiel, krémov, pleťových vôd, masážnych gélov, kúpeľových a telových olejov, emulzií, zmesí nosných olejov a krehkých olejov, balzamov na pery, či peelingov.

Na záver dodávame, že naše CO2 extrakty sú tzv. total extracts, ktoré sú najkvalitnejšou variantou a zároveň sú spracované v kvalitných bio olejoch.


Článok pre vás napísala

Martina Oboňová



Akékoľvek postrehy a napády nám neváhajte napísať na marketing@handymade.sk.
Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.