Konzervanty v kozmetike

Naspäť11. 12. 2019 Články
Téma konzervantov sa v prírodnej kozmetike stala veľmi citlivou témou, najmä kvôli istým mýtom, ktoré stavajú konzervanty do pozície nežiadúcich látok. My sme sa rozhodli danú problematiku spracovať a presvedčiť vás o tom, že konzervovať nie je zlé, ba priam je to pre vašu bezpečnosť a zdravie nevyhnutné.

V článku sa dozviete:
- čo je to konzervant?
- aké produkty je nutné konzervovať?
- ako si vybrať správny kozervant?
- prehľad prírodných aj syntetických konzervantov

Konzervanty sú látky, ktoré zabraňujú množeniu baktérií (gram+ a gram-), kvasiniek, húb a plesní tým, že narúšajú bunky a spóry, kde klíčia, a tak znemožňujú ich rast, čím predlžujú životnosť Vášho produktu, v priemere o dobu 2 až 3 mesiacov.
Sú nevyhnutnou súčasťou produktov, ktoré obsahujú vodu, nielen čistú, ale aj suroviny na vodnej báze, ako sú napríklad hydroláty či aloe vera gél. Treba mať však na pamäti, že v podstate väčšina čisto prírodných produktov je náchylnejšia k tvorbe mikroorganizmov.

Fakt alebo mýtus?

Možno ste už vo svojom okolí počuli názory typu:
Môj produkt nemôže byť kontaminovaný, lebo pracujem v hygienických podmienkach, kde je všetko čisté.
Sklameme Vás, je to mýtus.

Uvedieme niekoľko najzásadnejších faktorov, ktoré robia z Vášho prírodného produktu doslova raj pre tvorbu mikroorganizmov:
- vysoký obsah vody
- vlhkosť prostredia, v ktorom je produkt skladovaný alebo používaný – ideálnou sa pre tvorbu baktérií stáva vlhké a teplé prostredie kúpeľne
- obsah hydrolátov, rastlinných extraktov či sušených rastlín v produkte
- obsah ílov či prírodných gúm v produkte
- teplota skladovania a teplota, pri ktorej dochádza k aplikácii produktu
- hodnota pH približne od 4,5 do 6,5 (v skutočnosti sa baktériám dokáže dariť v rozmedzí pH 4 až 9, kvasinkám a plesniam od 3 do 9)


Je nutné konzervovať bezvodné produkty?

Nie všetky. Napríklad mydlo vyrobené procesom za studena, kde bol použitý roztok hydroxidu sodného, si nevyžaduje konzervant.
Ak však máte produkt bez vody, do ktorého sa dostáva voda z okolia, odporúča sa takýto produkt konzervovať.
POZOR! Nenechajte sa pomýliť olejovým základom svojho produktu. Pokiaľ by ste totiž použili konzervačnú látku rozpustnú v olejoch, konzervant v olejoch aj ostane, nebude sa pohybovať a účinkovať práve tam, kde sa nachádza voda, čiže jeho použitie sa stane zbytočné. Je potrebné teda použiť konzervant na vodnej báze a zabezpečiť jeho premiešanie s olejovou fázou pridaním emulgátora.

Myslite na svoje zdravie

Už samotný fakt, že ste si zvolili výrobu vlastnej prírodnej kozmetiky hovorí, že Vám ide prioritne o Vaše zdravie. Preto nepodceňujte možnosť výskytu baktérií, ktoré pri zníženej imunite alebo poškodenej pokožke môžu spôsobiť nepríjemné zdravotné problémy. Hoci ich voľným okom nevidíme, nachádzajú sa vo Vašom produkte v primeranom množstve a nevidno ich voľným okom ani v počiatočnom štádiu ich premnoženia.
Taktiež by sme chceli upozorniť aj na nadmernú aplikáciu konzervantov do Vašich produktov. Neplatí tu, čím viac, tým dlhšie Vám Váš produkt vydrží. Konzervanty sa používajú v minimálnej miere, od 0,5 do 4%. Pamätajte na to, že ako ničia baktérie, dokážu vo vysokom pomere ničiť aj Vašu pokožku. Vždy sa preto riaďte odporúčaným dávkovaním.

Jednou z hlavných otázok, ktorú si určite položíte, ak sa rozhodnete konzervant vyskúšať bude:

Ako si vybrať pre svoj produkt ten správny konzervant?

Uvádzame niekoľko bodov, ktoré by Vám mali pomôcť vybrať ten najvhodnejší konzervant.

1 Naučte sa správne čítať informácie o produkte

V ponuke dnes nájdete množstvo konzervantov. Môžete si vybrať prírodný alebo syntetický. Niekedy je vcelku zmätočný aj samotný názov konzervantu, často je to obchodný názov produktu alebo len skratka. Dôležité je preto vedieť čítať informácie o produkte: INCI, ktoré by malo obsahovať všetky zložky produktu a tie si už viete preveriť. Napríklad taký Cosgard má INCI: Dehydroacetic Acid & Benzyl alcohol, čo je zmes organických zlúčenín kyseliny dehydrooctovej a benzylalkoholu (na našej stránke má uvedené INCI každá surovina).
Zaujímavá je aj informácia, ak je produkt schválený na použitie v prírodnej kozmetike certifikačnými spoločnosťami, ako sú COSMOS, Ecocert, Natrue či Soil Association.

2 Vhodnosť na základe charakteru Vášho produktu

Povaha Vášho produktu zohráva dôležitú úlohu, preto je potrebné, aby ste mali zadefinované, o aký produkt ide. Tu je niekoľko základných otázok:
- je to produkt založený na vodnej báze, ako je napríklad tonikum?
- je to emulzia W/O alebo O/W? (bližšie o rozdieloch medzi W/O a O/W emulziách v našom článku O/W alebo W/O?
- je to produkt, ktorý sa po aplikácii oplachuje alebo ponecháva na pokožke?
- aplikuje sa produkt na vlasy, pokožku okolo očí, na tvár, celé telo alebo je to detská kozmetika?

3 Hodnota pH produktu

Ďalším dôležitým bodom je pH. Je veľmi podstatné si uvedomiť, že väčšina prírodných konzervačných látok sú slabé kyseliny (ako napríklad kyselina salicilová, kyselina benzoová, kyselina sorbová, atď). Všetky sú slabo rozpustné vo vode ako kyseliny, preto sa väčšina z nich dodáva ako sodná alebo draselná soľ, napríklad benzoát sodný. Ale sú účinné iba v kyslej forme.

Čo to pre Vás znamená?

Že na to, aby ste ich zaviedeli do produktu, budete potrebovať sodnú alebo draselnú soľ, ale na to, aby boli účinné, bude potrebná kyslá forma.

Prečo teda dôsledne merať pH produktu?

Pretože pH výrazne ovplyvňuje účinnosť a rozpustnosť konzervačnej látky.
Ak je pH nízke, začne konzervant v produkte sedimentovať a môže spôsobiť destabilizáciu produktu.
Ak je naopak pH vysoké, konzervant stráca svoju účinnosť.
Preto si preverte, pri akom pH je daný konzervant účinný.
(Poznámka: pripomíname, že baktériám sa dokáže dariť v rozmedzí pH 4 až 9, kvasinkám a plesniam od 3 do 9, čo zahŕňa pH pokožky 4,0 – 6,5).

4 Konzervačné látky v ingredienciách Vášho produktu

Toto je veľmi dôležitá vec! Predtým, ako si vyberiete konzervant, musíte brať do úvahy fakt, že niektoré ingrediencie z Vašej formulácie už môžu obsahovať konzervačnú zložku (napríklad hydroláty bývajú často konzervované benzoátom sodným). V prvom rade je preto potrebné zvoliť konzervant, ktorý je kompatibilný s konzervantmi v surovinách a zároveň si vypočítať, koľko konzervačného prípravku ešte môžete použiť, aby ste nepresiahli správnu mieru a „nepredávkovali“ Váš výsledný produkt. Aplikačné dávky jednotlivých konzervantov sa pohybujú v rozmedzí 0,8% až 4,0%. Preto rátajte presne ;-)

5 Rozsah účinnosti konzervantu

Pri výbere správneho konzervantu je nemenej dôležité preveriť si, proti ktorým kontaminujúcim látkam je konzervant účinný. V kozmetických výrobkoch sa najčastejšie vyskytujú gram pozitívne, gram negatívne baktérie, kvasinky a plesne.
Preto ak máte doma konzervant, ktorý nepokrýva celú túto škálu kontaminantov, je potrebné doplniť jeho účinnosť o doplňujúci konzervant.

6 Vplyv konzervantu na charakter výsledného produktu

Áno, môže sa to stať, najmä pri prírodných konzervantoch, ktoré sú extraktom z prírody a teda väčšina má svoju vôňu a farbu. Nenechajte sa ale odradiť, ich použitie je predsa maximálne do 4% a pokiaľ nechcete mať svoj produkt úplne bez vône a zápachu, konzervant v ňom cítiť nebudete.
V prípade emulzií je potrebné odsledovať akékoľvek neželané zmeny vo viskozite.
Je to však znovu len o praktickom skúšaní a nájdení toho najvhodnejšieho práve pre Váš produkt.
Taktiež je dôležité preveriť, či daný konzervant nie je citlivý napríklad na svetlo, v ktorého dôsledku oxiduje. Preto zvážte aj túto stránku veci a zvoľte správny obal pre Váš konzervovaný produkt.

Keďže sa v našich kruhoch začína objavovať čoraz viac výrobcov prírodnej kozmetiky, ktorí nevyrábajú len pre svoje potreby, uvedený zoznam je venovaný práve im.

Vo svojich domácich podmienkach Vám postačí, ak začnete tým, že si vyberiete konzervant, ktorý je účinný hlavne na druh baktérií, ktorých množeniu potrebujete predchádzať a použijete správny pomer konzervantu do Vášho produktu.

Prehľad konzervantov

V našej ponuke nájdete ako prírodné, tak aj konzervanty syntetického pôvodu.
V tomto prípade nie je ani tak dôležité, aký pôvod suroviny si vyberiete, ako skôr to, že použijete konzervant, ktorý má účinnosť na rozsah pôsobenia mikroorganizmov, ktorých množeniu potrebujete predísť.



Ak ste výrobca kozmetiky, iste už máte túto informáciu zistenú a viete podľa toho presne určiť, ktorý konzervant je pre Vaše produkty najlepší. V tomto prípade odporúčame nechať vykonať aj mikrobiologický test v laboratóriu, pretože to je jediný zaručený spôsob, ako si preveriť, či je zvolený konzervant účinný.

Ak však vyrábate doma pre svoje účely, nemusíte sa zisťovaním až tak trápiť. Jednoducho si vyberte konzervant s najširšou škálou účinnosti. Pokiaľ vyrábate primerané množstvá, ktoré dokážete do pár mesiacov spotrebovať, konzervant Váš produkt na dané obdobie účinne ochráni od premnoženia nežiadúcich mikroorganizmov.

EXTRAKT Z GREPOVÝCH JADIEROK
INCI: Citrus grandis (Grapefruit) Seed Extract
Jedná sa o prírodný produkt, ktorý pôsobí ako prírodný antibakteriálny, antiparazitický, protiplesňový a antivírusový inhibítor v mydlách, pleťových vodách a iných kozmetických výrobkoch.
Je rozpustný vo vode, alkohole a organických rozpúšťadlách.
Najefektívnejší rozsah je pri pH 1,5 - 3,0.
Použitie a aplikácia: Čo sa týka najmä produktov na báze vody, odporúčame doplniť o ďalšie konzervanty, aby pokryli účinnosť proti mikroorganizmom.
Vôňa: jemná citrusová
Farba: svetložltá

COSGARD
INCI: Dehydroacetic Acid & Benzyl alcohol
Cosgard je prírodný konzervant, ktorý spĺňa štandardy Ecocert a COSMOS, NaTrue Certified a Soil Association - kyselina dehydrooctová a benzylalkohol sú organické zlúčeniny, ktoré sú akceptované na použitie v prírodnej kozmetike.
Je rozpustný vo vode, jeho účinnosť je pri pH 2 - 7, pričom najúčinnejší je pod pH 5,5.
Účinnosť: širokospektrálny, vysokoúčinný proti gram+ baktériám, zčasti proti gram- baktériám a plesniam
Dávkovanie: 0,5-1,15%
Jeho využitie je ozaj široké. Môžete ho použiť do nasledovných produktov:
šampóny, kondicionéry, pleťové a tekuté mydlá, sprchové gély, pleťové vody pre citlivú pokožku, detské obrúsky a utierky, zvlhčovače, krémy, detské šampóny, vlasové prípravky, perličkové kúpele, krémy na opaľovanie.
Vôňa: je takmer bez zápachu, takže nechá vyniknúť pridaným vôňam produktu
Farba: jemne žltý nádych, ktorý je jemne viditeľný v priehľadných toaletných vodách, v ostatnej kozmetike neovlyvňuje farbu výsledného produktu.

DERMOSOFT 1388
INCI: Glycerin, Aqua, Sodium Levulinate, Sodium Anisate
Dermosoft 1388 je zmes organických kyselín pochádzajúcich z rastlín so širokou antimikrobiálnou aktivitou, certifikovaná spoločnosťou Ecocert. Je to teda prírodný konzervant.
Je rozpustný vo vode, účinný pri pH 5,0-5,5.
Účinnosť: proti baktériám (gram+ aj gram-) a plesniam
Dávkovanie: 3,0-4,0%
Použitie: produkty na vodnej báze, od gélov až po emulzie (ak je produkt na olejovej báze, je potrebné použiť solubilizátor)
TIP: Jeho aktivitu môžete zvýšiť použitím 0,1% prírodného chelatačného činidla PA-3.
Ak chcete zvýšiť účinnosť proti kvasinkám, odporúčame skombinovať s GMCY.
Farba: bezfarebná až bledožltá

DERMOSOFT GMCY
INCI: Glyceryl caprylate
GMCY je čistý prírodný produkt – je to ester glycerínu s kyselinou kaprylovou, certifikovaný spoločnosťou Ecocert. Okrem konzervantu sa používa aj ako emulgátor a zmäkčovadlo.
Je rozpustný v olejoch a alkohole a účinný pri pH 4,5 – 7,0 ( v prípade vodnej fázy sa zapracuje použitím solubilizátora).
Účinnosť: proti baktériám (gram+ aj gram-)
Dávkovanie: 0,3-0,5%
Veľmi dobre sa kombinuje s Dermosoft 1388 na dosiahnutie väčšieho spektra účinnosti.
Farba: biela (je tuhého skupenstva, topí sa už pri 30-35 ̊C)

NATICIDE
INCI: Parfum
Naticide je prírodný konzervant. Zaujímavosťou je, že sa jedná vlastne o vôňu (zmes vanilky a mandlí), takže po použití je možné uviesť, že váš produkt je bez konzervantu, pretože nie je klasifikovaný ako tradičný konzervačný prostriedok.
Je rozpustný v olejoch a alkohole, vo vode len do 0,6% (preto zvyšná časť 0,4% musí byť pridaná vo fáze chladnutia), jeho účinnosť je pri pH 4 – 9 .
Účinnosť: účinný proti gram+ a gram- baktériám, kvasinkám a plesniam
Dávkovanie: 0,3-1%
Použitie: pleťové toniká (olejové a suché), krémy a masky na tvár, šampóny, antiperspiranty, telové mlieka a gély
Farba: jemne žltý nádych

VERSATIL TBG
INCI: Triethyl Citrate, Glyceryl Caprylate, Benzoic Acid
Jedná sa o konzervant schválený Ecocert, COSMOS a Natrue.
Nie je rozpustný vo vode, preto je potrebný solubilizátor na zapracovanie do formulácie.
Pracuje na vodnej báze. Jeho účinnosť je pri pH 4,6 – 6,0.
Účinnosť: účinný proti gram+ a gram- baktériám a kvasinkám (pre emulzie a výrobky na báze vody je postačujúci, pri šampónoch, mydlách a produktoch na báze tenzidov je potrebné doplniť jeho účinky ďalším konzervantom).
Dávkovanie: 1,0 – 1,5%
Použitie: toniká, gély, emulzie, deodoranty, vlasové kondicionéry
TIP: Versatil TBG môžete pre lepšiu účinnosť kombinovať s Dermosoft 1388.
Farba: bezfarebný

EUXYL PE 9010
INCI: Phenoxyethanol & Ethylhexylglycerin
Euxyl je syntetický širokospetrálny konzervant, účinný proti gram+, gram- baktériám, kvasinkám aj plesniam. Neobsahuje parabény ani formaldehyd.
Má obmedzenú rozpustnosť vo vode (1% pri 20 ° C), ale je ľahko rozpustný v polárnych rozpúšťadlách, ako je propylénglykol a propandiol 1,3. Je mierne rozpustný v glycerole a sorbitole. Jeho účinnosť je až do pH 12.
Dávkovanie: 0,5 – 1,0%
Použitie: krémy, pleťové vody a séra, vlhčené obrúsky, šampóny, kondicionéry, telová kozmetika
Farba: svetložltá

Veríme, že sme Vám v našich príspevkoch poskytli dostatočný informačný základ a držíme palce v testovaní našich konzervantov.

Článok pre vás pripravila

Martina Oboňová



Zdroje:
https://www.schoolofnaturalskincare.com/natural-preservatives-for-cosmetics/
http://makingskincare.com/preservatives/
https://formulabotanica.com/checklist-natural-preservative-skincare/
https://www.fromnaturewithlove.com/library/preservatives.asp
Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.